Историјат

Музичка школа ” Јосиф Маринковић “

Основана је 1938. године и радила је са прекидима, а од 1998. године ради у континуитету. За протекле две деценије ђаци школе постигли су бројне високе награде како на републичким такмичењима тако и на разним међународним такмичењима и фестивалима. Школа је била и на првом месту у Србији по броју освојених награда и на другом месту по бројку освојених лауреата.

Својим радом, заузела је високе позиције, јер је до сада успешно уписала на високе школе педесетак младих људи. Једна од главних обележја школе је високо професионалан индивидуални и групни рад. Са хоровима узраста од 3 године и музичког забавишта, преко основне ди средње музичке школе, високе награде и похвале и даље прате чланове ансамбала, као и јединствени џез одсек основан школске 2012/13 године.

На самом почетку, 1998. године, школа је имала 65 ђака и без столица у сали родитељи и пар наставника предвођени великим ентузијазмом и дугогодишњом директорком Олгом Шинковић, својим аплаузима давали су главну подршку.

Данас, у школи влада изузетно пријатна и топла атмосфера. Посебна пажња посвећује се одабиру кадра.Тежња је да у школи буду запослени професори са реномеом.

Образовни и васпитни рад подједнако су значајни у одрастању деце. Ученици и наставници школе су потпуно уткани у дневни живот Града, јер не постоји културна или привредна манифестација – догађај где се не чује њихово музицирање.

Данас школа броји преко 400 ђака међу којима има и ђака путника из других општина. Нови директор школе је проф. специјалиста методике солфеђа, Татјана Мрђа, дугогодишњи радник ове институције.

Само прошле године, школа је одржала и приредила преко 60 дешавања у свечаним салама: НП “Стерија”, Центра Миленијум, Градској библиотеци, Градском музеју, Салону код порте, Вишој педагошкој школи и гимназији, основним и средњим школама. Школа има дужи низ година значајну сарадњу са свим културним институцијама и самим тим  велику подршку локалне самоуправе.

Ученици џез одсека настављају своје образовање на престижним академијама широм света; Грацу, Линцу, Амстердаму, Њујорку, Београду ….

Поједина деца ће постати врхунски музичари, али је важно да деца у Музичкој школи ” Јосиф Маринковић ” :

  • Науче да воле квалитетну музику;
  • уживају слушајући;
  • да цене праве вредности и препознају шунд;
  • да буду добри, позитивни, амбициозни људи задовољни ониме чиме се баве у животу;
  • да једног дана буду образовани грађани;
  • да стекну и развију самодисциплину, упорност, стрпљење и друге сличне способности.